Hırdavat sektöründe ihracat hedefi 9 milyar dolar

İlişkili Haberler Yılın ilk ayında ihracat "ocak ayı" rekoru kırdı 5 sektöre ihracatta 5 puanlık ek destek 14 bin firmayı bünyesinde bulunduran ve kayıp yıl olarak nitelendirilen 2020'de sektördeki toplam istihdam sayısını 30 bin artırarak 880 bine ç

İlişkili Haberler

Yılın ilk ayında ihracat "ocak ayı" rekoru kırdı

5 sektöre ihracatta 5 puanlık ek destek

14 bin firmayı bünyesinde bulunduran ve kayıp yıl olarak nitelendirilen 2020’de sektördeki toplam istihdam sayısını 30 bin artırarak 880 bine çıkaran hırdavat sektörü pandemi yılını 8,2 milyar dolar ihracatla kapattı.

Geçtiğimiz yıl 200'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini belirten HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu “Sektörümüz sadece 2020 Ocak-Kasım döneminde pandemiye rağmen 7,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yıl sonunda 8,2 milyar dolar rakamını yakaladık.

HISİAD Başkanı Çetin Tecdelioğlu

Halihazırda 1 milyar dolar olan dış ticaret fazlamızı daha yüksek katma değerli üretim ve yerli girdi kullanımının artması ile daha da yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

2021 İHRACAT HEDEFİ 9 MİLYAR DOLAR

Bu yıl ihracatta 9 milyar dolar hedefinin kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Çetin Tecdelioğlu şöyle devam etti:

"Pandemi sonrası özellikle MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde çeşitli işbirliği ve STA anlaşmalarının yaygınlaşmasıyla ihracata pozitif bir fırsat olacağı görüşündeyiz. ABD pazarındaki fırsatlar da ülkemiz toplam ihracatı ve sektörümüz için çok önemli. Kaldı ki bu bölge ile yıllık ihracatımız yaklaşık 40 milyar dolar seviyelerinde. Türkiye, Lübnan ve Katar ile devam STA onay süreçlerini tamamladıktan sonra ticaret avantajı kazanacak.

Ayrıca hırdavat endüstrisine teknoloji ve kapasite yatırımlarını artırarak MENA bölgesinin hırdavat sektörü talebi karşılanması yine ilişkilerin güçlendirilmesi anlamında önem taşıyor.

Diğer yandan küresel salgının en büyük etkisi dijitalleşmeyi hızlandırması olacak. Şu an pek çok ülkede bu konuda ciddi yatırımlar var. Pek çok uluslararası fuar sanal ortama taşındı. Artık kimse salgın geçse bile ticaret ortamının tamamen eskiye dönmesini beklemiyor.

E-ticaret ve e-ihracat konusunda sektör firmalarımız kesinlikle değişime ayak uydurmalılar. Dijitalleşme ile gelen yeni ticarete yani e-ticarete ve e-ihracata adapte olmalıyız. Bunun için de firmalarımızın bu konuda gerekli alt yapı yatırımlarını yapmalarının zaruri olduğunu düşünmekteyiz."

“THY’YE TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

E-ticaretin yeni dünya düzeninde kilit rol oynayacağını söyleyen HISİAD Başkanı, “Pandemi sürecinde hızla büyüyen pazarda yer almak için lojistik depoların oluşturulması ve e-lojistik pazarından pay alınması çok önemli.

Diğer yandan THY’den de e-ihracatımızın lojistik kısmı ile ilgili iş birliği ve destek talebimiz olmuştu. Bayrak taşıyıcı hava yolumuz çağrımızı karşılıksız bırakmadı ve ihracatçımız için bazı hatlarda ciddi avantajlar sağladı” ifadelerini kullandı.

Çetin Tecdelioğlu’na göre ihracatçının bir numaralı gündem maddesi konteyner sıkıntısı ve artan navlun fiyatları: “İhracatçımız ciddi fedakarlıkla dış pazar alternatiflerini çeşitlendirip ülkemizin toplam ihracatına katkı vermek adına gece gündüz çalışıyor. Buna karşın lojistikte ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Ülkemizin birçok alanda olduğu gibi taşımacılık anlamında da yerlileşme adımı atması elzem hale geldi. İhracatçımız, yabancı lojistik firmalarına mahkûm kalmamalı” dedi.

“EK VERGİLER ÜRETİLMEYENİN ÜRETİLMESİNE OLANAK TANIDI”

Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren bazı ürün gruplarına getirilen ek ithalat vergilerine de değinen HISİAD Başkanı, “30 Haziran 2020’de, 50’den fazla GTİP kodu için getirilen ek gümrük vergileri sektörümüzü ciddi anlamda koruma altına aldı.

Türkiye’nin üretebildiği ürünlerin ayrıca ithal edilmesinin gümrük vergisi ile kısıtlanması, sanayimiz ve ihracatçımız açısından doğru bir adım oldu.

El aletleri, endüstriyel kilitler, bağlantı elemanları, mobilya aksesuarları, kaynak ve elektrotlar özelinde halihazırda yerli üretim yapıp dünyanın dört bir yanına ihraç eden sanayimiz ve sektörlerimiz var. Bu karar, ihracatçımızın iç pazarda da güçlenmesine vesile oldu.

İthal edilen ürünler üretilmeye başlanacak, ürün çeşitliliğinin arttırılmasına fırsat verilmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te NTV'ye abone olun. Abone Ol