• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. COVID-19
  3. 2 haftalık kısmi kapanma yarın bitiyor ama tablo hala karanlık! İşte bilim insanlarının yeni tedbir önerileri
COVID-19
Yayınlanma: 25 Nisan 2021 - 10:12

2 haftalık kısmi kapanma yarın bitiyor ama tablo hala karanlık! İşte bilim insanlarının yeni tedbir önerileri

Kovid-19'a ilişkin vaka tablosu, yarın sona erecek iki haftalık kısmi kapanmanın devam etmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

COVID-19
25 Nisan 2021 - 10:12
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
2 haftalık kısmi kapanma yarın bitiyor ama tablo hala karanlık! İşte bilim insanlarının yeni tedbir önerileri
Kovid-19'a ilişkin vaka tablosu, yarın sona erecek iki haftalık kısmi kapanmanın devam etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar daha sıkı tedbir bekliyor. Vaka sayılarında biraz gerileme yaşasan da hasta sayısının günlük 3 binin üzerine çıkması, vefatların 350 bandında seyretmesi, yoğun bakımda doluluk oranlarının yüzde 70' bulması, ağır hasta sayısının 3 bin 500'e yükselmesi dikkate alındığında tehlikenin henüz geçmediği anlaşılıyor.

AĞIR BEDELLER ÖDEYEBİLİRİZ

Uzmanlar, vaka artış hızında yaşanan düşüşün korunması gerektiğini belirtiyor. Türkiye virüsün yayılma hızını kontrol altına alamazsa başta turizm olmak üzere birçok sektörde ağır bedeller ödeyebilir. Bilim insanları da Yeni Şafak'a iki haftalık kısmı kapanmayı ve alınan uygulamaların devam etmesi yönünde görüşlerini aktardı.

DAHA SIKI TEDBİRLERE İHTİYAÇ VAR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz, "Geçtiğimiz 2 haftada günlük vakaların 60 binden 50 bine ancak inebilmesi, daha sıkı tedbirlere ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Pozitif vakaların daha aşağıya çekilebilmesi ancak kısıtlamaların daha kapsamlı olarak bayramı da içerisine alacak şekilde planlanması ile mümkün olabilecek" dedi.

BAYRAMDA TAM KAPANMA

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ise "Kısıtlamalar devam etmeli. Kamuda ve özel şirketlerde online çalışma yaygınlaştırılabilir. Biraz toplu taşımayı ve trafiği de azaltmak lazım. Diğer kurallar geçerli olarak devam etmelidir. Vaka artış hızı şu anda azaldı. En yüksek piki atlattık. Yoğun bakım hastaları olduğu için ölüm vakaları artacaktır. Böyle 300-400 bandında devam eder. Günlük vaka sayıları azalarak hastaneye yatış azalacaktır. Aşılanmanın hem de kısıtlamaların etkisi ile iki hafta içinde belirgin düşüş olacaktır. Bayrama kadar böyle devam edecektir. Bayramda daha fazla bulaşı engellemek için tam kapanma o zaman olabilir. Hızlı aşılanmaya devam etmelidir" şeklinde konuştu.

KISITLAMA DEVAM ETMELİ

Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan da "Kısıtlamaların bu şekilde devam etmesi gerekir. Çünkü sayılar 50 bin bandında devam ediyor. Tepe noktasını gördük. Dalganın fazla kolu var. Bir taraftan aşı yapıyoruz. En azından bu şekilde önlemlerle devam etmemiz gerekir. Aşılama iyi gidiyor. Aşı çeşitleri var. Sırası gelenler aşılanıyor. Kim olmak istiyorsa aşılanıyor. Mutasyonlar değişmeden bir yere evrilmeden aşılamamız hızlı şekilde yapmamız lazım" ifadesini kullandı.

600 BİN KİŞİ VİRÜS YAYIYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurgül Ceran "Kısıtlamaların devam etmesi gerekir. İstenilen şeyi almadık. Kapatmalar belki iki hafta sonra anlaşılır. Çok yüksek vakalar olduğu için böyle devam edersek daha yavaş yavaş sayılar azalacak. Belki tam kapatma da gelebilir. Yeni hasta sayımız çok fazla. Kısıtlama devam eder belki kısıtlamalar daha da artabilir. Aile bulaş çok fazla. İnsanlar farkında olmadan belirtiler ortaya çıkmadan önce bulaştırıyor. En çok da bunlardan oluyor. Aile içinde bir şey olmaz, diye evde maskesiz duruyor. Herkes birbirini enfeksiyon taşıyan biri olarak görmesi gerekir. Toplumda her gün 60 bin vaka oluyor. Bunlar 10 gün taşısa virüsü aynı anda 10 gün öncenin enfektesi 600 bin kişi virüsü taşıyor. Yüzde 1'i her gün enfekte. Aramızda dolaşanların çoğu enfeksiyon taşıyor. O nedenle karşımızdaki kişilerden birini enfeksiyon taşıdığını düşünerek o şekilde önlem almalıyız. Maske takmak çok önemli" diye konuştu.

2 haftalık kısmi kapanma yarın bitiyor ama tablo hala karanlık! İşte bilim insanlarının yeni tedbir önerileri
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
200 kiloluk koronalı hasta, balkon demirleri kesilerek evden çıkarıldı
200 kiloluk koronalı hasta, balkon demirleri kesilerek evden çıkarıldı
Halı saha ve spor salonları da kısıtlamalardan etkilendi! Peki ne zaman açılıyor?
Halı saha ve spor salonları da kısıtlamalardan etkilendi! Peki ne zaman açılıyor?
Tam kapanma sonrası ilk Kabine toplantısı yarın! Erdoğan, alınan kararları Millete Sesleniş konuşması ile duyuracak
Tam kapanma sonrası ilk Kabine toplantısı yarın! Erdoğan, alınan kararları Millete Sesleniş konuşması ile duyuracak
Türkiye'de aşılama sayısı 26 milyona yaklaştı
Türkiye'de aşılama sayısı 26 milyona yaklaştı
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Dünya kapanmayı tartışırken bir ülke işi bitirdi bile! 50 bin kişi yan yana konser izledi
Dünya kapanmayı tartışırken bir ülke işi bitirdi bile! 50 bin kişi yan yana konser izledi

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim