• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Aizanoi kazıları tamamen DPÜ'ye devredildi
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 11 Ağustos 2022 - 11:25
Güncelleme: 11 Ağustos 2022 - 11:35

Aizanoi kazıları tamamen DPÜ'ye devredildi

Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen ve 2021 yılında Kütahya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun'un bilimsel danışmanlığı ve eş güdümünde yürütülen Aizanoi Kazıları, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla doğrudan Kütahya Dumlupınar Üniversitesine verildi

Kültür-Sanat
11 Ağustos 2022 - 11:25
Güncelleme: 11 Ağustos 2022 - 11:35
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Aizanoi kazıları tamamen DPÜ'ye devredildi
Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde yürütülen ve 2021 yılında Kütahya Müzesi Müdürlüğü başkanlığında ve DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun'un bilimsel danışmanlığı ve eş güdümünde yürütülen Aizanoi Kazıları, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla doğrudan Kütahya Dumlupınar Üniversitesine verildi

"Bilimsel yöntemlerden taviz vermeyeceğiz"

Kazı Başkanlığını yürütecek olan Prof. Dr. Gökhan Coşkun, bilimsel, kültürel ve turizm açılarından büyük öneme sahip olan antik kentteki çalışmaları bilimsel yöntemlerden taviz vermeden hızlandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Aizanoi'nin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesinde yer aldığını hatırlatan Gökhan Coşkun, "Anadolu'da en iyi korunmuş Zeus Tapınağını barındırmasının yanı sıra Aizanoi'de hem Agora'nın hem de Macellum'un varlığı kentin bölge için ticari önemini de işaret eder. Roma İmparatorluk Dönemi'nde kente yapılan yatırımlar bugün kent içinde kalıntılarını görebildiğimiz en görkemli yapıları oluşturur. Bu yapıların kazı, restorasyon ve konservasyon işlemleri zaman içerisinde tamamlanarak ülkemize arkeolojik ve turistik bir değer olarak kazandırılması hedefleniyor" dedi.

"Aizanoi bölgenin en büyük antik kenti"

Bölgede son 2 yıl içinde yürütülen çalışmalardan da söz eden Prof. Dr. Coşkun, "Bölgenin en büyük antik kenti olan Aizanoi'de 2021 yılı kazı çalışmaları çerçevesinde birden fazla alanda çalışmalar yapıldı. Roma İmparatorluk Dönemi kentlerinin en prestijli yapılarından biri olan Agora ve bunun yanı sıra Zeus Tapınak alanının giriş kapısı (Propylon) ortaya çıkarılmaya başlandı. Yapılan çalışmalar neticesinde Agora'daki sütunlu galeriler ve dükkanlar gün yüzüne çıkmaya başladı. Ayrıca Agora'nın ticari hacmini gösteren dükkânlardan ele geçen buluntuların bilimsel değerlendirmeleri yapılarak, elde edilen veriler sonucunda Aizanoi Agorası'nın dükkânlarında hangi ürünlerin satıldığı tespit edilebildi. Kazısı tamamlanan dükkânlarda, antik dönemin aydınlatma araçları olan kandiller ve ayrıca kemik eserlerin satıldığı saptandı. Anadolu'daki en görkemli giriş kapılarından biri olan Zeus Tapınağı Propylonu ve Agora'daki çalışmalar 2022 yılında da sürdürülmeye devam edilecektir" ifadelerine yer verdi.

"Antik kente yeni bir turizm değeri kazandırılması planlanıyor"

Antik kente yeni bir turizm değeri kazandırılmasının planlandığına değinen Coşkun, devam eden ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada," Birbirlerine bitişik olarak yapılmış hali dünyada tek örnek olan Tiyatro-Stadion Kompleksi'nin rölövesi yapıldı ve tiyatronun restorasyon projesi 2022 yılında hazırlanmaya başlandı. Diğer yandan, 2021 yılından itibaren yoğun bir şekilde çalışılan ve Kütahya Valiliği ile Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Penkalas/Kocaçay Deresi Islah Projesi'nin 2022 yılında tamamlanarak, antik kente yeni bir turizm değeri kazandırılması planlanıyor. Bu proje çerçevesinde Penkalas Çayı üzerinde yer alan Roma Köprülerinin restorasyon çalışmaları da hızla devam ediyor. Bunlara ilaveten, kentin haritalandırılmasının ve şimdiye kadar gün yüzüne çıkarılmış olan tüm yapıların çizim çalışmalarının da 2022 yılında tamamlanmasını hedefleniyoruz. Kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarının çok geniş olması ve bu projelerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için ekibimiz içerisinde DPÜ Arkeoloji Bölümü'ndeki akademisyenlerin yanı sıra diğer bölümlerden de akademisyenler yer alıyor. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğünün yoğun desteğiyle sürdürülen kazı çalışmalarının, akademisyenlerden oluşan ekibe yeni takviyeler yapılmak suretiyle daha da verimli hale getirilmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

"Kazıların DPÜ'ye devredilmesi gurur verici"

Kazıların Üniversitesine devredilmesini değerlendiren Rektör Prof. Dr. Kazım Uysal kazıların DPÜ'ye devredilmesinin gurur verici olduğunu belirterek, "Geçen yıl akademik danışmanlığını üstlendiğimiz kazıların bu yıl tamamen tarafımıza devredilmesinden Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü olarak büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Kazı çalışmalarını yürüten Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerimiz olmak üzere tüm personelimize teşekkürlerimi sunuyorum. Rektörlük olarak Kütahya'nın en kıymetli hazinelerinden biri olan Aizanoi'nin şehrimize gerek ekonomik gerekse kültürel anlamda sunacağı katkıları ortaya çıkarmaya devam edeceğiz. Alınan bu kararın Üniversitemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Kırılan durak camları değiştirildi
Kırılan durak camları değiştirildi

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim