ABD'deki kongre işgaline dünyadan tepkiler | Video

NATO: DEMOKRATİK SEÇİMİN SONUCUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ ABD'de seçim gerilimi, kongre baskınıyla sonuçlandı.

NATO: DEMOKRATİK SEÇİMİN SONUCUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ

ABD'de seçim gerilimi, kongre baskınıyla sonuçlandı. ABD'nin demokrasi tarihinde ilk kez yaşanan bu duruma dünyadan da birçok tepki geldi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Washington'daki görüntüler şoke edici. Demokratik seçimin sonucuna saygı gösterilmeli" dedi.

BORRELL: SEÇİM SONUCUNA SAYGI GÖSTERİLMELİ

Avrupa Birliği'nden de peş peşe açıklamalar geldi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, kongre baskınını "ABD demokrasisine görülmemiş bir saldırı" olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

MICHEL: BIDEN'A BARIŞÇIL DEVİR TESLİME İNANIYORUZ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ise "ABD'de yönetiminin Joe Biden'a barışçıl şekilde devrinin sağlanacağına inanıyoruz" açıklamasını yaptı.

AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen de olaylara ilişkin bir değerlendirmede bulundu. "ABD Başkanlık seçimini Joe Biden'ın kazandığını, kendisiyle çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini" belirtti.

AVRUPA ÜLKELERİ "DEMOKRASİYE SAYGI" ÇAĞRISI YAPTI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın sözleri de Avrupa Birliği liderleri gibiydi. "ABD'de iktidarın düzenli ve barışçıl bir şekilde devri hayati öneme sahip" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmenüel Macron ise "Washıngton'da yaşananlar Amerika'yı yansıtmıyor. ABD'de demokrasinin gücüne güveniyoruz" diyerek baskına yönelik tepkisini gösterdi.

Almanya ve İspanya'dan gelen ilk resmi yorumlar da kongre baskınına tepki niteliğindeydi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Artık Amerikalı seçmenlerin kararını kabul edin. Demokrasiyi ayaklar altına almaya son verin" dedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ABD'de çıkan olayları "endişeyle" takip ettiğini belirterek Amerika demokrasisinin gücüne güvendiğini bildirdi. "Joe Biden, Amerikan halkını birleştirerek, gerilimi aşacaktır" ifadesini kullandı.

abd