Almanya'da bir ilk! Rektörlüğe Metin Tolan seçildi

Türk fizikçi Almanya'da bir ilke imza attı.

Türk fizikçi Almanya'da bir ilke imza attı. Almanya'nın en köklü üniversitesi Göttingen Georg-August'un başına Türk kökenli bilim insanı Profesör Doktor Metin Tolan geldi. Profesör Tolan, 1737'de kurulan üniversitenin bünyesindeki senato tarafından oy birliğiyle rektörlüğe seçildi. Üniversite vakfının mütevelli heyeti de seçimi onayladı. Böylece Almanya tarihinde ilk kez Türk kökenli bir bilim insanı, köklü bir üniversitenin rektörü oldu.

Rektör seçilen Prof. Dr. Metin Tolan da kendisine duyulan güvenden dolayı mutlu olduğunu söyledi. "En iyi üniversitelerden birinin rektörlüğüne seçilmek büyük bir onurdur. Üniversiteyi ilerideki görevlere hazırlamak için daha çok çalışacağız" dedi.

Profesör Tolan'ın annesi Alman, babası ise Türk. 1965'te Almanya'nın Oldenburg şehrinde doğan Tolan, Kiel Üniversitesi'nde fizik ve matematik eğitimi gördü. Daha sonra araştırma için Amerika'ya gitti. Kiel Üniversitesi'nde deneysel fizik alanında yaptığı çalışmaların ardından doçentlik ünvanı kazandı. 2001'den bu yana Dortmund Teknik Üniversitesi'nde ders veren Tolan, 2004-2008 yılları arasında yine burada dekanlık yaptı. Son dört yıldır da rektör yardımcılığı görevindeydi.

Çok sayıda ödüle sahip olan ünlü Göttingen Üniversitesi, 30 bin öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Üniversitenin bünyesinde 212 dalda eğitim görme imkanı var.

Profesör Tolan'ın rektörlük görevine ilkbaharda başlaması bekleniyor.

Almanya