Amerika'ya ambargo uygulayan Bakan Yamani hayatını kaybetti

Amerika'yı hedef alan ambargosu ve körfez ülkelerini zenginleştirmesiyle bilinen Suudi Bakan Yamani hayatını kaybetti. Yamani, 1961'de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün Yönetim Kurulu'nun ilk Suudi üyesi olmuş, bir yıl sonra da ülkesinin Petrol Bakanlığı görevine getir.

Amerika'yı hedef alan ambargosu ve körfez ülkelerini zenginleştirmesiyle bilinen Suudi Bakan Yamani hayatını kaybetti.

Yamani, 1961’de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün Yönetim Kurulu’nun ilk Suudi üyesi olmuş, bir yıl sonra da ülkesinin Petrol Bakanlığı görevine getirilmişti.

Yamani küresel enerji piyasasında yaşanan sorunlarla sık sık karşı karşıya kalmıştı. Mısır, Suriye ve müttefiklerinin 1973’te İsrail’e karşı başlattığı Yom Kıppur savaşında Amerika, İsrail’i desteklemişti.

Amerika karşı tavır takınan Yamani ambargo tasarlamış, bu ambargo Amerika’da benzin fiyatlarını yüzde 40 artırmış ve ülkede benzin kıtlığına neden olmuştu.

Petrol fiyatları ise dünya genelinde 4 katına çıkmış, körfez ülkeleri zenginleşmeye başlamıştı.

Ahmet Zeki Yamani 1973 petrol krizinden sonra, bugün AramCo olarak bilinen Suudi Arabistan Milli petrol şirketinin kamulaştırılması çalışmalarını denetlemişti.

Ekim 1986'ya gelindiğinde ise Suudi Arabistan Kralı Fahd tarafından görevden alınmıştı.

25 yıl Suudi Arabistan Petrol Bakanı olarak görev yapan Yamani 90 yaşındaydı. Londra'da hayatını kaybeden Suudi siyasetçi Mekke'de defnedilecek.