Azerbaycan sınır ihlali iddiasına yanıt verdi

Azerbaycan Ordusunun Ermenistan işgalinden kurtarılan Laçın ve Kelbecer illerinde, Ermenistan ile sınırdaki mevzilerde yerleşmesi, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ordusunun yerleştiği bölgelerin Ermenistan toprağı olduğunu i.

Azerbaycan Ordusunun Ermenistan işgalinden kurtarılan Laçın ve Kelbecer illerinde, Ermenistan ile sınırdaki mevzilerde yerleşmesi, iki ülke arasında gerginliğe neden oldu.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ordusunun yerleştiği bölgelerin Ermenistan toprağı olduğunu iddia etti. Konuyu kolektif güvenlik antlaşması örgütüne taşımaya karar verdi.

Azerbaycan'dan ise tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Leyla Abdullayeva, Erivan Yönetimine sınır rejimi gerçekliğini kabullenmelerini önerdi. Azerbaycan'ın kendi toprak bütünlüğünü güçlendirme kapsamında tedbirler aldığını söyledi.

Bu faaliyetlerin harita kullanılarak gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Abdullayeva, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından iki ülkenin savaş içinde olduğunu ve sınırların bulunmadığını ifade etti. Sözcü ayrıca Ermenistan'ın bu tutumunun ülkedeki seçim öncesi durumla bağlantılı olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan ile telefon görüşmesi yaparak sınırdaki gerginliği görüştü.

Ermenistan’ın sınır ihlali iddialarına, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan destek geldi. Macron, Azerbaycan’ın askerlerini derhal çekmesini talep etti.