Güney Afrika'da mutasyon geçirmiş virüs salgını | Video

Koronavirüsün yeni bir mutasyonunun tespit edildiği Güney Afrika'da tehlike çanları çalıyor.

Koronavirüsün yeni bir mutasyonunun tespit edildiği Güney Afrika’da tehlike çanları çalıyor. Ülkede ölümler nedeniyle morglarda yer kalmadı. Virüse karşı üretilen aşıların Güney Afrika'daki virüse karşı etkili olup olmayacağı ise henüz belli değil.

Geçirdiği mutasyonla daha bulaşıcı hale gelen koronavirüs, Güney Afrika'da 1 milyon kişiyi enfekte etti. Salgınla mücadele kapsamında tüm bar, plaj ve yüzme havuzları kapatıldı. Ülke genelinde alkol satışı yasaklandı. Saat 21.00 ile 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ancak bu önlemler de virüsün yayılma hızını durduramadı. Hayatını kaybedenlerin sayısı 30 bini aştı.

Güney Afrika Ulusal Cenaze Defin Memurları Derneği, ülkede cesetleri koyacak yer bulamadıklarını açıkladı. Dernek Başkanı Hlengva, daha önce böyle bir durum yaşanmadığını söyledi. Cenaze memurlarının çok büyük baskı altında çalıştıklarını anlattı ve memurların sıklıkla koronavirüse yakalandıklarını açıkladı.

Ülkede mezarlıklarda yer bulunamadığı için defin işlemleri gece yapılmaya başlandı. Tabut tedarikinde de zorluklar çıktığı ifade ediliyor.

Ülkede virüse karşı beklenirken, Oxford Üniversitesi'nden korkutan bir açıklama geldi. İngiliz basınına konuşan Oxford Üniversitesi’nden John Bell, aşının Güney Afrika’da görülen mutasyona karşı etkili olup olmayacağı konusunda büyük bir soru işareti bulunduğunu açıkladı. Mutasyonların aşıların etkisini etkileyebileceğini, mutasyonlara hitap eden yeni aşı üretilmesi gerektiğini söyledi.

Güney Afrika'da koronavirüsün mutasyona uğramış versiyonu tespit edilmiş, yeni virüsün daha hızlı bulaştığı açıklanmıştı. Bu açıklamadan sonra Türkiye'nin de olduğu bazı ülkeler uçuşları durdurmuştu.

koronavirüs