Hollanda F-35'leri yere indirdi

Motorlarında beklenenden daha erken yıpranma tespit edildi.

Motorlarında beklenenden daha erken yıpranma tespit edildi. 9 uçak tedbir amaçlı hangara çekildi. F-35'lerin motor sıkıntısı olduğuna ilişkin bir açıklama da Hollanda'dan geldi.

ABD Hava Kuvvetleri, yaşanan motor sıkıntısı nedeniyle F-35 jetlerinin hava gösterilerine daha az katılması kararı almıştı. Pentagon'a şubat ayında verilen raporda, savaş uçaklarının yüzde 20'sinin 2025'e kadar motorsuz kalabileceği bilgisi yer aldı. 2019'dan bu yana 40'tan fazla F-35 savaş uçağını askeri envanterine katan Hollanda'dan jetlere ilişkin çarpıcı bir açıklama geldi. Hava kuvvetleri üç F-35 uçağının motorlarında beklenenden erken yıpranma tespit edildiğini, bu nedenle dokuz uçağın tedbir olarak yere indirildiğini duyurdu.

Hollanda Savunma Bakanlığı, F-35'lerin F-16'lara göre daha ağır motora sahip olduğuna ve bu nedenle pist yüzeyinde daha fazla yıpranmaya neden olduğuna vurgu yaptı. Ancak açıklamaya göre bu sorun sadece Hollanda'ya verilen F-35'lerde görüldü. Motorlardaki erken yıpranmaya pistten fırlayan kumun neden olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.