Trump'ın "özel af" planı | Video

Kongre baskınından sonra tepkilerin hedefi olan Trump, kendisine özel af çıkarmayı planlıyor.

Kongre baskınından sonra tepkilerin hedefi olan Trump, kendisine özel af çıkarmayı planlıyor. New York Times gazetesi iddiayı konu hakkında bilgisi olan iki kaynağına dayandırdı.

Trump taraftarları Biden'ın başkanlığının tescil edileceği Senato toplantısı öncesi miting düzenlemiş, Trump'ın yaptığı konuşmanın ardından öfkeli kalabalık kongreye girmişti. O baskında 4 kişi hayatını kaybetti. Amerikan tarihinde görülmemiş olayların ardından, başkanlığı bırakma konusunda isteksiz olan Trump tekpilerin hedefi haline geldi.

Amerikan kamuoyu Başkan Trump'ın azledilmesini tartışmaya başlarken, Trump'ın kendisini yargılanmaktan kurtarmak için af çıkaracağı iddia edildi. Konu hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayanarak haber yapan New York Times gazetesi, Trump'ın danışmanlarıyla özel af çıkması durumunda yasal ve siyasi sonuçları tartıştığını öne sürdü.

MAHKEMELER KABUL EDER Mİ?

Konuyu değerlendiren hukuk uzmanlarıysa, daha önce hiçbir Amerikan Başkanı'nın kendisi için özel af çıkarmadığına dikkati çekti. Böyle olası bir uygulamanın sonraki başkanlar için tehlikeli bir emsal teşkil edeceği vurgulandı. Peki Trump'ın kendisi için çıkarabileceği özel af, mahkemeler tarafından kabul edilecek mi? Uzmanlara göre başkanlık, özel affı sadece federal suçlamaları kapsıyor. Washington DC'de yaşanan olay ise eyalet bazında gerçekleşti. Dolayısıyla yaşananlar, başkanlık affı kapsamına girmeyebilir.

İDDİAYA GÖRE AİLESİ İÇİN DE ÖZEL AF ÇIKARACAK

Trump, seçimleri kaybettikten sonra 89'u kendisine yakın 94 kişi için "özel af" çıkardı. İddiaya göre Trump, son günde ailesi hakkında açılabilecek soruşturmaları engellemek için de özel af çıkarabilir. Amerikan tarihinde, kendisi hakkında özel af çıkarılan tek ABD Başkanı Richard Nixon olmuştu.

donald trump