• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştürdüler
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 06 Ağustos 2022 - 10:15
Güncelleme: 06 Ağustos 2022 - 10:20

Bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştürdüler

Gaziantep'te bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştüren Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin kurduğu orkestra, bakır eserlerle müzik yapıyor. Gaziantep'in iki kültürünü birleştirdiklerini söyleyen Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, "Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz" dedi.

Kültür-Sanat
06 Ağustos 2022 - 10:15
Güncelleme: 06 Ağustos 2022 - 10:20
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştürdüler
Gaziantep'te bakır mutfak malzemelerini enstrümana dönüştüren Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin kurduğu orkestra, bakır eserlerle müzik yapıyor. Gaziantep'in iki kültürünü birleştirdiklerini söyleyen Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, "Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz" dedi.

Gaziantep'te bakırdan yapılan mutfak ürünlerini enstrümana dönüştüren Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin 1 ay önce kurduğu orkestra, sahneye çıkmak için gün sayıyor. Konservatuvarın Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak'ın fikriyle harekete geçen öğrenciler, bakır mutfak gereçleriyle çalışmaya başladı. Gaziantep'te mutfaklarda kullanılan bakır kova, tas, tepsi ve kepçe gibi araç ve gereçleri müzik enstrümanına dönüştüren öğrenciler, bakırın yanına darbukayı da ekleyerek müzik ziyafeti veriyor.

Mutfak malzemeleri enstrüman oldu

Bir ay gibi kısa bir sürede bakır aletlerle farklı melodiler üretmeyi başaran orkestranın hedefi, repertuvarı genişleterek bir an önce konserlere hazır hale gelmek. Orkestranın bakır aletleri enstrümana dönüştürmesi görenleri şaşırtırken, bakır aletlerle yapılan müzik büyük beğeni topluyor. Gaziantep'in bakırcılık kültürüyle müzik kültürünü birleştirdiklerini ifade eden orkestranın kurucusu Ritim Perküsyon Öğretmeni İbrahim Tokmak, Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı öğrencilerinin bakırdan müzik yapmayı başaran ilk orkestra olma başarısını gösterdiğini söyledi.

"Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz"

Gaziantep'in sanat ve gastronomi şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda bir müzik şehri olduğunu paylaşan öğretmen Tokmak, 600 yıllık bir geçmişe sahip olan bakırcılar çarşısının Gaziantep'te olduğunu hatırlattı. Bakırcılığın Gaziantep'te önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Tokmak, "Bakırdan üretilen eserler bizim şehrimizden çıkıyor. 'Bakırdan nasıl bir ritim üretebilir?' diye öğrencilerimle birlikte bunun çalışmasına girdik. Darbukayla bakırı bir araya getirdik. Burada enstrüman olarak kullandığımız her şey bakırdan. Bakır tepsi, tas, çanak, kova gibi eşyaları enstrümana dönüştürdük. Bakırdan müzik, ritim çıkarmaya çalıştık. Zaten 6 aydır öğrencilerimle ritim çalışmaları yapıyoruz. Bakırla ilgili çalışmalara da bir ay önce başladık. İnşallah daha iyi seviyelere geleceğiz. Türkiye'de bu tarz müziği sokak sanatçıları yapıyor. Ancak biz bunu bir orkestra haline getirdik. Gaziantep'te ve Türkiye'de böyle bir orkestranın örneğini görmedim. Bakırdan müzik yapan ilk orkestra biziz" ifadelerini kullandı.

"Seslerin uyumunu sağlamak zor"

Orkestrada yer alan darbuka öğrencisi Ali Dağcı ise bakırdan müzik yapma fikrinin ilk olarak hocalarından çıktığını söyledi. Projeye kendi istekleriyle dahil olduklarını aktaran Dağcı, "Bakırdan müzik yapmak tabii biraz zor oluyor. Seslerin uyumunu sağlamak da zor. Çünkü hepsinden farklı tonda bir ses çıkıyor. Zor oldu ama bunu başardık. Bakırdan müzik yapmak çok daha zevkli" dedi.

"Müzik yaptığımız bakır eserler mutfakta kullanılan ürünler"

Şahinbey Belediyesi Konservatuvarı ritim öğrencisi Ertuğrul Gazi Dağcı da orkestranın nasıl kurulduğunu anlattı. Konservatuvarda darbuka, tef, bendir gibi enstrümanların eğitiminin verildiğini belirterek kendisinin tef çaldığını paylaştı. Hocalarının kendilerine sürekli Gaziantep'in kültürünü yaşatmak için her zaman öğütlerde bulunduğunu söyleyen Dağcı, "İbrahim Hoca bakır kültürünü geliştirmemiz ve yaşatmamız adına bir proje düşündüğünü söyledi. Biz de zevkle kabul ettik. Müzik yapmak tabii ki çok zevkli. Özellikle kendi kültürümüze ait olan enstrüman olmayan şeyleri enstrümana dönüştürmek çok daha zevkli oluyor. Normalde bunu yapmak zor ama aldığımız eğitimle zor olan şeyi başarabiliyoruz. Çünkü burada müzik yaptığımız bakır eserler normalde Gazianteplilerin günlük yaşamda mutfakta kullandıkları ürünler. Ancak biz bunlardan müzik çıkarmayı başardık" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Van'da 3 kilo 172 gram kokain ele geçirildi
Van'da 3 kilo 172 gram kokain ele geçirildi

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim