• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bursa'dan Hong Kong'a yaban mersini ihracatı
Ekonomi
Yayınlanma: 18 Ağustos 2022 - 10:38
Güncelleme: 18 Ağustos 2022 - 10:45

Bursa'dan Hong Kong'a yaban mersini ihracatı

Bursa'nın ve Türkiye'nin en büyük tek parça halindeki yaban mersini bahçesine sahip olan İnegöl ilçesinden Hong Kong'a 10 ton yaban mersini ihraç edildi.

Ekonomi
18 Ağustos 2022 - 10:38
Güncelleme: 18 Ağustos 2022 - 10:45
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bursa'dan Hong Kong'a yaban mersini ihracatı
Bursa'nın ve Türkiye'nin en büyük tek parça halindeki yaban mersini bahçesine sahip olan İnegöl ilçesinden Hong Kong'a 10 ton yaban mersini ihraç edildi.

İlk olarak 8 yıl önce önder çiftçilerin Tuzla Mahallesi'nde deneme amaçlı başladığı yaban mersini alanı bin dönüme ulaştı. İnegöl'ün 1200 rakımlı kırsal Tuzla Mahallesi'nde temmuz-ağustos aylarında hasadı yapılan yaban mersini, Türkiye'nin yanı sıra farklı ülkelere de ihraç ediliyor. Bu hasat döneminde toplanan yaban mersinlerinin bir kısmı Kazakistan ve Hong Kong'a gönderildi. 50 ton rekoltenin alındığı yaban mersininin kilosu, 150 ila 200 lira arasında satışa sunuluyor.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Tuzla Mahallesi'ndeki yaban mersini tarlalarında incelemede bulundu. İncelemesinin ardından bir açıklama yapan Çelik, "Şu an İnegöl'ün Tuzla Mahallesi'ndeyiz. Yaban mersini hasadı devam etmekte. Türkiye'nin tescilli en büyük yaban mersini tarlasındayız. Burası 42 dekarlık bir tarla. İnegöl'ümüzde son yıllarda özellikle yaban mersini önemli bir yer tutmaya başladı. Yaban mersini toprak seçici olduğu için her yerde olmuyor. Yüksek rakımlı yerlerde oluyor. Tuzla Mahallemizde toprak uyumluğu bakımından ön plana çıktı ve devamında da yaban mersini burada ivme kazanmaya başladı. Toplamda 700 dekarlık bir alanda yaban mersini üretiliyor. Buradan da 50 ton civarında bir ürün elde ediyoruz. Fakat bahçelerimiz şu an genç. İleriki dönemde burada hedefimiz bin ton civarında. Bu arada 60 köyde yaşayan 60 çiftçimiz de bu işe soyundular. Daha önce işlenmeyen köyler, yaban mersini sayesinde hareketlendi. Çok güzel gelir sağlanmaya başlandı. Daha tam verime geçmemesine rağmen bugün itibarıyla bile bu mahallemize 10 milyon TL para girmiş durumda. İnegöl'ümüzün mümbit topraklarında her şey yetişiyor. Özellikle son 5 yılda yaban mersiniyle ilgili çalışmalar güzel gidiyor. Şu anda üretim bakımından Bursa birincisiyiz. İleriki dönemlerde hedefimiz Türkiye birinciliği. 2-3 sene içinde bu hedefi yakalayacağız. Çünkü topraklarımız uygun. Müteşebbis insanlarımız var. Onlarla birlikte de yaban mersininde bunu yakalayacağız" dedi.

Yaban mersini üreticisi Erkan Ateş, "Tuzla köyünde blueberry üreticisiyiz. Bizi bugün Ziraat Odası Başkanımız ve ziraat mühendisleri ziyaret etti. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Yaban mersinini biz burada toprakta, doğal ortamında yetiştiriyoruz. Bu bölgede yaklaşık 1200 rakımda kendiliğinden oluşan yaban mersinlerinin yanına Amerika'da organize edilmiş yaban mersinlerini yetiştirmiş bulunmaktayız. Bugün itibarıyla çalı başına 3,5-4 kilogramı yakaladık. Yani 1 dekarlık arazide 1 ton meyveyi alabiliyoruz. Çalı üretimi ve çalı dikimi açısından Türkiye'deki en yüksek verim ve dikim anlamında köyüz. Ve en büyük üretim merkeziyiz. Topraktaki üretimi önemsiyoruz. Çünkü hidroponik saksıda üretici arkadaşlarımızla bizim üretim metodumuz tamamen farklı. Bugün itibarıyla ürünlerimiz market ve ihracat noktasında ciddi yer bulmaktadır. Kilogram fiyatlarımız 150-200 lira arasında yer buldu. Özellikle ekonomik açıdan dünya borsasına oranla aşağıda bulunmaktayız. Bunu da ilerleyen dönemlerde kapatacağımıza inanıyorum. Perakende de 350-400 liraya kadar bu ürün çıktı. Buradaki ürün miktarlarımızın dışında kalitede de önemli yol aldık. Ürünlerimiz 14 boy ve üstü olduğu için özellikle ihracat anlamında yer almaktadır. Bugün itibarıyla Kazakistan, Hong Kong gibi ülkelere ürünlerimizi gönderdik. Ama özellikle Bursa'daki ve Türkiye'deki sayılı marketlere, pastacılık sektörüne, tıp aromatik sahaya ürün vermiş olduk. Özellikle bölgemizde yerel üreticilerin, yani buradaki köylülerin yaban mersini üretimine büyük destek sağlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş'a ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Çünkü 60'a yakın köyümüzle biz de beraber üretim gerçekleştirmiş olduk. Ve hızlıca Türkiye'nin en büyük blueberry köyü olmaya devam ediyoruz" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
AK Parti'li Ahlatcı: "TMO çiftçimizin tüm ürününü satın alarak mağduriyeti giderecek"
AK Parti'li Ahlatcı: "TMO çiftçimizin tüm ürününü satın alarak mağduriyeti giderecek"
Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti: İlk etapta 300 işçi alacak
Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti: İlk etapta 300 işçi alacak
Yağış ve sel baskınları pazar fiyatlarını etkiledi
Yağış ve sel baskınları pazar fiyatlarını etkiledi
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Atamaları yapılan kaymakamlar için veda buluşması yapıldı
Atamaları yapılan kaymakamlar için veda buluşması yapıldı

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim