• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i kabul etti
GENEL
Yayınlanma: 04 Haziran 2023 - 18:40
Güncelleme: 04 Haziran 2023 - 18:55

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bugün yaptığımız görüşmede Daimi Müşterek Mekanizmanın müteakip toplantısının 12 Haziran haftasında tekrardan toplanması üzerine mutabık kaldık. NATO'ya üyelik İsveç'i daha güçlü yapacaktır, aynı zamanda NATO'yu ve Türkiye'yi de daha güçlü yapacaktır. Türkiye'nin

GENEL
04 Haziran 2023 - 18:40
Güncelleme: 04 Haziran 2023 - 18:55
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'i kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Görüşmenin ardından açıklama yapan Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bugün yaptığımız görüşmede Daimi Müşterek Mekanizmanın müteakip toplantısının 12 Haziran haftasında tekrardan toplanması üzerine mutabık kaldık. NATO'ya üyelik İsveç'i daha güçlü yapacaktır, aynı zamanda NATO'yu ve Türkiye'yi de daha güçlü yapacaktır. Türkiye'nin Kosova'daki NATO varlığına ilave birliklerle katkıda bulunması kararından dolayı müteşekkirim. Türkiye çabalara öncülük ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İbrahim Kalın eşlik etti. Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleşen kabul yaklaşık 1 saat sürdü.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Herkese iyi günler biraz önce Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yeni kabinesindeki üyelerle birlikte oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdim. Türkiye son derece önemli ve değerli NATO müttefiki ve ittifaka kritik katkılar sağlamaktadır. Bu katkılar son olarak Kosova'daki barışı koruma misyonuna sağlanan birlikleri de kapsamaktadır. Ki bu katkılar hali hazırda gerilimlerin yükseldiği durumda son derece önem arz etmektedir. Türkiye'ye kuzey Kosova'ya katkıda bulunduğu için ve birlikler gönderdiği için teşekkür ediyorum. Türkiye aynı zamanda Irak'ın kuvvetlerinin NATO kapsamındaki eğitimine de destek sağlamaktadır. Önceden tanımlanmış kuvvetlerinin NATO'nun Macaristan'daki çok uluslu muharebe grubuna tanımlamıştır. Türkiye aynı zamanda Ukrayna'ya da güçlü destek vermektedir. Bunun aynı zamanda Karadeniz'deki tahıl liderliğini de kapsamaktadır. Son olarak birkaç ay önce korkunç yıkıma neden olarak depreme yönelik dayanışmamı göstermek içinde gelmiştim. Bu zamandan bu yana NATO depreme yönelik müdahalelere büyük katkı sağlamıştır. Bu binlerce insana geçici barınak sağlanmasını da kapsamaktadır" dedi.

"İsveç'in Türkiye ile yaptığı terörizmle mücadele işbirliğini de baltalamak istemektedirler"

Seçimdeki başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik ettiğini söyleyen Jens Stoltenberg "Sayın Cumhurbaşkanı ile olan görüşmemde kendisini yeniden seçilmesinden dolayı tebrik ettim. Yüksek katılımdan dolayı Türk milletine de takdir ve saygılarımı sundum. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ben NATO'nun önümüzdeki ay yapılacak zirvesinde gündeme alınacak konular üzerinde görüş alışverişinde bulunduk. NATO'nun Ukrayna'ya güçlü desteğine caydırıcılık ve savunmamızı daha da güçlendirilmesi için atılması gereken adımları, Kosova'daki varlığımızın önemini ve tabi ki de terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle olan mücadelemizi ele aldık. Aynı zamanda İsveç'in NATO üyeliğine yönelik sürecini de ele aldık. Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri vardır. Hiçbir müttefik daha fazla terörist saldırıya maruz kalmamıştır. İsveç kayda değer ve somut adımlar atmıştır. Türkiye'nin endişelerini karşılamak istemektedir. Ki bunlar İsveç anayasasının değiştirilmesine, silah ambargosunun sonlandırılmasını, PKK dahil terörizmle mücadelede iş birliğinin arttırılmasını kapsamaktadır. Geçtiğimiz birkaç gün içerisinde terörizmle mücadele yasasında önemli değişiklikler yürürlüğe girmiştir. Dolayısıyla İsveç taahhütlerini tamamlamıştır. Aynı zamanda Türkiye'ye ve NATO'ya karşı İsveç'te yapılan gösterileri görmenin zorluklar yarattığını biliyorum. Açıkça söylüyorum; toplanma ve ifade özgürlüğü demokratik toplumlarımızın temel değerleri arasındadır ve korunmalı gözetilmelidirler. Bununla birlikte bahse konu gösterilerinin niye yapıldığını da hatırlamamız gerekmektedir. Bu gösterileri organize edenler İsveç'in NATO'ya katılmasına engel olmaktadırlar. Aynı zamanda İsveç'in Türkiye ile yaptığı terörizmle mücadele işbirliğini de baltalamak istemektedirler. Aynı zamanda da NATO'yu zayıflatmaktadırlar. Onlara başarmaları için izin vermemeliyiz" diye konuştu.

"NATO'ya üyelik İsveç'i daha güçlü yapacaktır"

İsveç'in NATO'ya üye olduğunda daha güçlü olacağını belirten Stoltenberg, "Türkiye Finlandiya ve İsveç geçtiğimiz sene yapılan NATO zirvesinde Finlandiya ve İsveç'in yolunu açan güçlü bir anlaşma imzalamışlardır. Bu anlaşma uyarınca daimi müşterek mekanizmanın özellikle terörizmle mücadele de önemli bir rolü vardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bugün yaptığımız görüşmede daimi müşterek mekanizmanın müteakip toplantısının 12 Haziran haftasında tekrardan toplanması üzerinde mutabık kaldık. NATO'ya üyelik İsveç'i daha güçlü yapacaktır. Aynı zamanda Türkiye'yi de daha güçlü yapacaktır. Dolaysısıyla İsveç'in NATO'ya katılım sürecinin bir an önce tamamlanmasını görmeyi arzu ediyorum" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'ye yönelik ambargoları kaldırdı"

"İsveç'in silah ihracatında artık çok daha rahat bir rejim uyguladığını görüyoruz" diyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Tüm müttefikler bildiğiniz üzere geçtiğimiz sene kritik kararlar aldı. Türkiye'de bu kararlara katılarak İsveç'i ve Finlandiya'yı üyeliğe davet etti. Bu karardan beri Finlandiya bildiğiniz üzere ittifaka üye oldu. İsveç ise NATO'ya daha çok yaklaştı. Bunun yanı sıra İsveç Madrid zirvesinde alınan kararlar gereği oldukça önemli başka kararlarda aldı. Bir daimi iş birliği, mekanizması kuruldu. İsveç'in silah ihracatında artık çok daha rahat bir rejim uyguladığını görüyoruz. İsveç aynı zamanda anayasasını değiştirdi. Türkiye'ye yönelik ambargoları kaldırdı. Dolayısıyla artık gelinen noktada İsveç'ten Türkiye'ye bir silah ihracatı yapılması her hangi bir müttefike yapılan ihracattan farksız bir işlem halini aldı. Dolayısıyla Türkiye, Finlandiya ve İsveç artık çok daha yakın bir şekilde çalışıyor. Bu da bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Konuşmaya devam eden Stoltenberg, "Kosova'da son olanlar artan gerilimleri maalesef NATO askerlerine saldırıları da kapsamaktadır. Bu tamamen provoke edilmeksizin gerçekleştirilen saldırılar maalesef askerleri ve barışı tehlikeye atmaktadır. NATO Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları uyarınca tarafsız bir şekilde ve Kosova'nın tüm vatandaşlarını koruyacak şekilde faaliyetlerine devam edecektir. Türkiye'nin Kosova'daki NATO varlığına ilave birliklerle katkıda bulunması kararından dolayı müteşekkirim. Hali hazırda NATO'nun operasyonel rezervlerinden 700 askerin bölgeye intikali sürecindeyiz. Türkiye bu sürece liderlik etmektedir. Görevimizi yerine getirebilmek adına aldığımız tedbirleri gerektiğinde değerlendirmeyi sürdüreceğiz. Hem Priştine hem Belgrat sorumlu davranışa davet ediyoruz ve sürecin tırmanmasının durması ve sakinleş için üzerlerine düşen adımları atmalarını bekliyoruz. Hali hazırda barışa ulaşmak için tek seçenek olarak gördüğümüz AB kolaylaştırıcılığında ki diyaloğu da sürdürmelerini arzu ediyoruz" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Ayvalık'ta gecikmeli Kabotaj Bayramı coşkusu
Ayvalık'ta gecikmeli Kabotaj Bayramı coşkusu
Fethiye'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yarışmalarla kutlandı
Fethiye'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yarışmalarla kutlandı
Datça'da Kabotaj Bayramı kutlamaları
Datça'da Kabotaj Bayramı kutlamaları
Sinop'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Sinop'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Efeler'in Efesi filmi için oyuncu seçmeleri yapıldı
Efeler'in Efesi filmi için oyuncu seçmeleri yapıldı

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim