• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ters Köşe
  3. Prof. İhsan Çiçek: Kuraklık Türkiye'nin yazgısı
Ters Köşe
Yayınlanma: 05 Ocak 2021 - 13:19

Prof. İhsan Çiçek: Kuraklık Türkiye'nin yazgısı

İklim değişikliğinin Türkiye’yi etkileyecek bir sorun olduğunu belirten Prof.

Ters Köşe
05 Ocak 2021 - 13:19
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. İhsan Çiçek: Kuraklık Türkiye’nin yazgısı
İklim değişikliğinin Türkiye’yi etkileyecek bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Çiçek, “Bu da Türkiye’deki sıcaklık artışları, yağış azalışları gibi durumları doğuruyor. Ama kuraklık gibi bir sorunu kuvvetlendiriyor; yani yoktan var etmiyor. Zaten Türkiye gibi bir ülkede, Türkiye’nin bulunduğu kuşakta kuraklık doğal bir unsur. Hatırlayınız; 2007-2008 yıllarında Türkiye’de çok büyük bir kuraklık vardı ve Ankara’da Kızılırmak’tan su getirme projeleri üretiyorduk. O yüzden Türkiye’nin bulunduğu kuşakta kuraklık bir yazgıdır” dedi.

‘TÜRKİYE’DE YAZ KURAKLIĞI KAÇINILMAZDIR’

Prof. Dr. Çiçek, Türkiye’de kuraklığın esasında kış kuraklığı ile birlikte ortaya çıktığını belirterek, “Çünkü, Türkiye’nin zaten iklimi yaz kuraklığına adapte olmuştur. Türkiye’de yaz kuraklığı kaçınılmazdır. Kimse Türkiye’de yazın yağış beklemiyor. Türkiye’de beklenen yağışlar, tarım, baraj ve akarsular için gerekli olan yağış kış yağışlarıdır. O yüzden de şuan bizim sorunumuz yağış getiren sistemlerin Türkiye’ye gelmesinin engellenmesi.

Bu nasıl oluyor; Türkiyenin güneyinde var olan yüksek basınç sistemleri kuvvetlendiği zaman bu Balkanlar’dan gelen ‘soğuk hava dalgası’ diye adlandırdığımız sistemlerin ki bunlar bize yağış getiriyor, kar getiriyor; onların Türkiye’ye girmesini engelliyor. Bu sonbaharda da bunların ekim, kasım aylarından itibaren Türkiye’ye gelmesi lazımdı; ama bu yüksek basıncın yarattığı blokaj nedeniyle bunlar gelemediler. O yüzden de biz sonbaharda şiddetli bir kuraklık yaşamaya başladık” diye konuştu.

‘OCAK AYININ İKİNCİ YARISINDAN SONRA YAĞIŞ VAR’

Prof. Dr. Çiçek, iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık ve yüksek şiddetli yağışların şiddetinin artacağını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Yani biz daha sık kuraklıklar, daha şiddetli kuraklıklar, bunlarla aralanmış olarak da bol miktarda şiddetli yağışlar yaşayacağız. O yüzden iklim değişikliği bizde var olmayan bir kuraklığı yaratmadı. Var olan kuraklığın şiddetini, sıklığını arttırdı diyebiliriz. Şu anda bu durumu yaşıyoruz ve görünen bunun bu şekilde gideceği.

Yani durum bunun çok itici olmayacağını, kış yağışlarının beklendiği kadar olmayacağını söylüyor. Fakat bu ‘hiç yağış düşmeyecek, hiç yağış almayacağız’ demek değil. Mesela tahminler ocak ayının 2’nci yarısından sonra yağışlı, soğuk havanın Türkiye’yi etkileyeceği yönünde. Ama bu bizim derdimize derman olabilecek, barajların yüzde 20’nin altına düşmüş olan su seviyesini artırabilecek bir seviyede olmayacak. O yüzden de biz bu sene bu kuraklıkla beraber günümüzü geçireceğiz.”

‘ŞEHİRLEŞMENİN YARATTIĞI ISI SICAKLIK FARKINI ARTTIRIYOR’

Şehirleşmeye bağlı olarak sıcaklıkların arttığını belirten Prof. Dr. Çiçek, “Şehirler; küresel iklim değişikliğinin yarattığının daha üzerinde sıcaklık artışlarına sebebiyet veriyor. Bu sadece sıcaklık artışı olarak da karşımıza çıkmıyor; yağış koşullarını da değiştiriyor.

Dünyanın farklı yerlerinde yağış değişiklikleri şehirleşmeye bağlı olarak farklı oluyor. Mesela bazı yörelerde şehirleşme ile birlikte yağış değişikliği gerçekleşiyor ve azalıyor. Şehirleşmenin yarattığı ısı, ısı artışı havadaki kararsızlık dediğimiz yani havanın altı ile üstü arasındaki sıcaklık farkını arttırıyor. Bu da gök gürültülü sağanak yağışların artmasına sebebiyet veriyor. Ve şehirlerimizin bundan sonra kuraklıkla mücadele ederken taşkınlarla da mücadele etmesine sebebiyet veriyor. Ayrıca bu da şehirlerde kar yağışlarının azalmasına da sebebiyet veriyor” ifadesini kullandı. (DHA)

İlginizi ÇekebilirTrakya'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 33'e düştüTrakya'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 33'e düştü İlginizi Çekebilirİstanbul barajlarında su seviyesi yüzde 20'ye düştüİstanbul barajlarında su seviyesi yüzde 20'ye düştü
# Prof.
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
İstanbul’da ilginç olay: Yanan otomobili kartopu ile söndürmeye çalıştılar
İstanbul’da ilginç olay: Yanan otomobili kartopu ile söndürmeye çalıştılar
Mezar başında itiraf etmişti; mahkemede reddetti
Mezar başında itiraf etmişti; mahkemede reddetti
Elektrikli battaniye yaşlı çifti öldürdü
Elektrikli battaniye yaşlı çifti öldürdü
Çaldıkları jeneratör için ilan verip jandarmaya satmaya kalkıştılar
Çaldıkları jeneratör için ilan verip jandarmaya satmaya kalkıştılar
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
PTT’de neler oluyor? 22 milyon lira buhar oldu
PTT’de neler oluyor? 22 milyon lira buhar oldu

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim