• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GENEL
  3. Şap hastalığında 'kuşlara' dikkat
GENEL
Yayınlanma: 24 Mart 2023 - 09:41
Güncelleme: 24 Mart 2023 - 09:45

Şap hastalığında 'kuşlara' dikkat

Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, şap hastalığı ile ilgili verdiği bilgilerde hastalığın taşınma ihtimali nedeniyle ahırlarda önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, "Ahırlara girip çıkan kuşlar, başka bir işletmeye virüsü taşıyabilir" dedi.

GENEL
24 Mart 2023 - 09:41
Güncelleme: 24 Mart 2023 - 09:45
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Şap hastalığında 'kuşlara' dikkat
Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, şap hastalığı ile ilgili verdiği bilgilerde hastalığın taşınma ihtimali nedeniyle ahırlarda önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, "Ahırlara girip çıkan kuşlar, başka bir işletmeye virüsü taşıyabilir" dedi.

Şap hastalığının viral bir hastalık olduğunu ve salya ile virüslerin yayıldığını söyleyen Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, "Şu an için 81 vilayetimizde şap virüsü ile ilgili karantina var. Tabi bu dönem dönem olabiliyor böyle salgın şekliyle. Daha önceki yıllarda da a22 ile ilgili yani İran suçu olarak nitelendirilen yine böyle bir salgın olmuştu ve tüm bölgelerde hayvanların giriş çıkışı yasaklandı. Bunun bir de maddi cezası bulunmakta. Kaçak olarak hayvanların giriş çıkışlarında 47 bin TL gibi bir cezası da var bunun. Şu an için tüm yurdumuz bununla ilgili karantina altında. Tabi şap hayvanlarda viral bir hastalık. Yüksek ateşle seyretmekte ve ekonomik kayıplardan ölüme varan kayıplara yol açmakta. Hayvanların ağız ve dil mukozasında sulu yaralar şeklinden dış deride dökülmeye kadar varabilen yaralar oluşturmaktadır. Aynı zamanda dişi hayvanların memelerinin sağım yapılan kısımlarında sulu ve iltihaplı yaralar oluşmakta, deri dökülmekte ve aynı zamanda da tırnaklara ve ayaklara vurup topallıklara, tırnağın düşmesine varan boyutlarda rahatsızlıklara sebep olan viral bir hastalık. Tüm bölgelerden alınan örneklerle birlikte Bakanlık Şap Enstitüsü, hemen aşıyı üretmeye başladı ve il ve ilçe müdürlüklerindeki veteriner hekimler hızlı bir şekilde 81 ilde aşılama çalışmaları yapıyor. Zaten virüslerin tedavisi ancak aşılamayla olur koruyucu olarak. Onun için bir müddet daha bu devam edecektir ama aşılama çalışmaları bittikten sonra bu hastalığı da atlatacağız ve salgın ortadan kalkarak karantina tedbirleri de tekrar eski günlere dönecektir" dedi.

"Kuşlar için ahırlara file ya da tel örgü konulmalı"

Ergül, kapalı sistem ahırlarda kuşların taşıyıcılık vasfı nedeni ile önlemler alınması gerektiğini söyleyerek, "Bu virüs bir ahırdan bir ahıra ya da işletmeden işletmeye, bir şehirden bir şehre hayvanların hareketleriyle geçmekte. Onun için zaten bakanlığımız tedbir olarak hayvan hareketlerini kısıtladı. Bunun haricinde de belki işletmede hastalıkla ilgili belirti yok ama yan işletmede hastalık belirtisi var diyelim. O işletmeye gidip tekrardan kendi işletmesine gelindiğinde bile ve ya kuşlar vasıtasıyla olabilir. Ahırlarımızın kimisi açık kimisi de kapalı sistemde. Açık sistemdeki işletmelerde belki dezenfeksiyon kullanılarak hayvanlara birtakım tedbirler almak kaydıyla önlenebilir ama kapalı sistemdeki ahırlarda pencerelere ve özellikle kapı giriş çıkışlarına tel koymak, özellikle kuşların içeriye girmesini önlemek hastalığın bulaşmasını biraz daha azaltacaktır. Bunun haricinde mücadelenin en etkili yolu üretilen aşıyı tatbik etmek ve ondan sonra 20 gün içerisinde tam bağışıklığını verecektir aşı. Yavaş yavaş da hastalık sönecektir. İlk anda hasta olan bir hayvan ister istemez ilk 24 saat içerisinde ağızlarından gelen salya akıntısıyla birlikte milyonlara varan virüsü dışarıya yayıyorlar. Oraya konan bir kuş da ahırların içerisine giriyor ve ya gezindikleri yerlerde bulunuyor. Ya da bakıcılarının çizmesi de olabiliyor. Ağızlarından yara olduğu için sürekli salya gelmekte şap hastalığında hayvanların. Buna bağlı olarak da yem yemede güçlük çekmektedirler. O salyaya ister bizim ayağımız, çizmemiz ve ya kendi temasımızla başka bir işletmeye gittiğimizde bu virüsü direkt bulaştırabiliyoruz. Kuşlar da ister istemez buralara temas ettiğinde başka bir işletmeye gelip buralarda dolaştığında virüsü diğer işletmeye nakledebiliyorlar. Açık sistem işletmelerde bunun tedbirini almak zor ama kapalı işletmelerde giriş çıkışları tel örgü ya da file ile kapattığımızda bu riski azaltmış oluyoruz" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Ayvalık'ta gecikmeli Kabotaj Bayramı coşkusu
Ayvalık'ta gecikmeli Kabotaj Bayramı coşkusu
Fethiye'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yarışmalarla kutlandı
Fethiye'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı yarışmalarla kutlandı
Datça'da Kabotaj Bayramı kutlamaları
Datça'da Kabotaj Bayramı kutlamaları
Sinop'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Sinop'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
BSH'den Mısır'a 50 milyon euroluk fabrika yatırımı
BSH'den Mısır'a 50 milyon euroluk fabrika yatırımı

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim