• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Sındırgıda Ramazan Sokağı geleneği devam ediyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 05 Nisan 2023 - 09:48
Güncelleme: 05 Nisan 2023 - 10:00

Sındırgıda Ramazan Sokağı geleneği devam ediyor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 2004 yılında başlayan Ramazan Sokağı Geleneği bu yıl da devam ediyor.

Kültür-Sanat
05 Nisan 2023 - 09:48
Güncelleme: 05 Nisan 2023 - 10:00
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Sındırgıda Ramazan Sokağı geleneği devam ediyor
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 2004 yılında başlayan Ramazan Sokağı Geleneği bu yıl da devam ediyor.

Geleneksel Türk gölge oyunu sanatı Hacivat ve Karagöz gölge oyunu 7'den 70'e her kesimiyle buluşturarak nesilden nesile aktarılıyor. Karagöz Hacivat Gölge Oyunu, Orta oyunu ve interaktif yarışmaların yer aldığı Sındırgı Ramazan Sokağı etkinliklerinde çocuklar için manevi atmosfer içinde dini bilgilere de ulaşması sağlanıyor.

Doğal şehir Sındırgı Ramazan ayında da farklılığını gösteriyor. Sıradan eğlenceler yerine eğitici yarışmalarla çocuklara ramazan ayının manevi atmosferi aşılanıyor. Çocukların abonesi olduğu sokakta yarışmaya katılabilmenin en önemli şartı da bir dua ezberlemek.

Dua yarışmaları, ilahi yarışmalarının yanı sıra ahlak ve manevi duyguların gelişmesi için de gölge oyununun ve yarışmaların konuları belirleniyor, doğaçlama gerçekleştirilen oyunlara çocuklar da dâhil edilerek özgüvenlerinin de gelişmesi hedefleniyor. Kimi yarışmalara ise anneler, babalarda da dâhil oluyor.

Etkinlikler ise bu yıl havaların serin olmasından dolayı Akpınar Yaşam merkezinde gerçekleşiyor. Ramazan ayı boyunca okullarında açık olması nedeniyle her hafta sonu teravih namazı sonrasında farklı bir etkinliğin gerçekleştirildiği Sındırgı Ramazan Sokağına çevre il ve ilçelerden de vatandaşlar geliyor. Sındırgı Belediyesi tarafından katılan çocuklara da patlamış mısırlar ücretsiz ikram ediliyor.

Yarışmalardan çok keyif aldığını eğlenerek öğrendiğini belirten Meryem Elva Ayan "Sındırgı belediyesinin yapmış olduğu Hacivat ve Karagöz gölge oyununa geldik. Çok eğlenceli bir oyundu. Bize burada yarışmalar yaptırdılar. En çok beğendiğim yarışmada elma yeme yarışmasıydı. Bir daha olmasını isterim. Çok hoş bir gölge oyunuydu" şeklinde konuşurken babası İsmail Ayan ise "Ramazan gecesi eğlencelerinde Sındırgı belediyesinin yapmış olduğu eğlencede hem çocuklarımız eğleniyor, eğlenirken de öğreniyor. Sahneye çıktıklarında hem özgüvenleri gelişiyor hem de kendi özgüvenleri geliştiği gibi bildiklerini de diğer arkadaşlarına aktarıyor" dedi.

Karagöz Hacivat gölge oyunu ve kavuklu tiplemesi ile çocukların gönlünde taht kuran hayali Murat Seyman "Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan Karagöz Hacivat gölge oyunu. Bizlerde Balıkesir'in tek hayalisi olarak Karagöz Hacivat gölge oyununu bir sanatı yaşatmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza Ramazan ayının manevi atmosferini bir taraftan aşılamaya çalışıyoruz. Gerek yarışmalarla gerek Hacivat Karagözün beyaz perdedeki yani gölge oyunundaki atışmalarıyla çocuklarımıza saygıyı, sevgiyi, Ramazanın maneviyatını, oruç tutmanın güzelliğini bunları aktarmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda hem interaktif olarak Karagöz Hacivat'ı sergiliyoruz. Hem de sahne yarışmalarıyla hem ailelerin hem çocuklarının özgüvenlerinin arttırılmasını hedefliyoruz. Sahne yarışmalarına çıkmak için çocuklarımız birbirleriyle mücadelede ediyorlar. Buraya çıktıklarında mikrofonda o konuşmaları heyecanının yenmesine vesile oluyor. Aynı zamanda dua okumaları ya da Ramazanla ilgili oruç tutmanın güzelliklerini söylemeleri, yarışmaların şartları Çocuklarımıza Ramazanın manevi atmosferini de bir şekilde aşılıyor. Bundan dolayı bizde mutlu oluyoruz. Sındırgı belediyesi olarak bir güzelliği Ramazan geleneğini yaşatmaya devam ediyoruz" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Akkuyu meydanı duvar resimleri yoğun ilgi görüyor
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
Selçuklu'nun sembol mekanları ziyaretçi akınına uğradı
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İvrindi'de rahvan at yarışı coşkusu
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
İshak Paşa Sarayı'nı bayramda 40 bin kişi ziyaret etti
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Cinayet zanlısı Germencik'te yakalandı
Cinayet zanlısı Germencik'te yakalandı

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim