• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. ÇEVRE
  3. Mersin'de tartışılan binanın yüksekliği düşüyor
ÇEVRE
Yayınlanma: 31 Ocak 2023 - 15:38
Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 15:45

Mersin'de tartışılan binanın yüksekliği düşüyor

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçelerinde 1980 yılından bu yana plan ve ruhsat yenileme işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapı ruhsatına indirgenmesinin kentimiz adına fayda sağlamayacağı düşüncesindeyim. Kentte o kadar yüksek katlı bina varken bir noktaya odaklanmak yanlış. Belediyemizce başlatılan görüşmeler sonucunda, hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı başvurusu doğrultusunda, söz

ÇEVRE
31 Ocak 2023 - 15:38
Güncelleme: 31 Ocak 2023 - 15:45
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mersin'de tartışılan binanın yüksekliği düşüyor
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçelerinde 1980 yılından bu yana plan ve ruhsat yenileme işlemlerinin yapıldığını belirterek, "Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapı ruhsatına indirgenmesinin kentimiz adına fayda sağlamayacağı düşüncesindeyim. Kentte o kadar yüksek katlı bina varken bir noktaya odaklanmak yanlış. Belediyemizce başlatılan görüşmeler sonucunda, hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı başvurusu doğrultusunda, söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır" dedi.

Tarhan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde (MGC) düzenlediği toplantıda, son dönemde ilçelerinde yapımına yeniden başlanılan çok katlı binayla ilgili açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır belediyecilik yaptığını kaydeden Tarhan, "43 yıldır bu kentteyim. Bürokrasiden geldim. Reel siyasetin düzelmesi için mücadele etmek üzere siyasete girdim. Siyasetin düzelmesi için bizlere, sizlere, STK'lara, her yurttaşımıza görevler düşmektedir. Mersin, dünya kenti olmaya aday güzel bir kenttir. Hızla büyüme, gelişme ile beraber doğal olarak bazı sancılarda yaşamaktadır. Her şeyden önce siyasilerin, meslek odalarının, STK'ların, yurttaşların daha aktif ve cesur olmasına gereksinim vardır. Meslek örgütlerinin, dernek üyelerinin hak ve çıkarlarına daha çok sahip çıkmaları gerekmez mi? Merkezi hükümet veya belediyeler ne der endişesi taşımamalıdırlar. Kentteki toplumsal konulara daha duyarlı olmamız gerekiyor" diye konuştu.

"43 yıldır plan ve ruhsat yenileme işlemleri yapılıyor"

Mezitli'de 43 yıldır plan ve ruhsat yenileme işlemlerinin yapıldığını vurgulayan Tarhan, "Fatih Mahallesi, Adnan Menderes ve GMK Bulvarları arasında kalan, tapuda 10293 ada, 1 parsel olarak kayıtlı taşınmaza ilişkin belediyemizce düzenlenen tadilat yapı ruhsatı ile yapımına başlanan zemin +32 katlı inşaat hakkında son dönemde kamuoyundaki bazı değerlendirme ve tartışmaların üzerinde durmak istiyorum. İnşaatın kat sayısı hakkında bilen, bilmeyen bir iki kişi tarafından ve bir iki yayın organında konu hakkında bazı iddia ve ithamlarda bulunulmuştur. Öncelikle belirtmek gerekir ki, sükunetle izlemekte olduğumuz birçok iddia, itham ve haddini aşan yalan yanlış değerlendirmelere konu edilen söz konusu ruhsat düzenleme işlemi, diğer tüm iş ve işlemlerimizde olduğu gibi, tabii olduğu mevzuat ve 'dönemi itibari ile yürürlükte bulunan' imar planı koşul ve kararlarına uygun olarak sürdürülmüştür. Proje için düzenlenen imar durum belgesi, yapı ruhsatları, vaziyet planı, mimari projesi, statik hesapları, diğer tüm mühendislik projeleri, jeolojik durumu, emsal hesapları ve kurum görüşlerini içeren dokümanlar titizlikle incelenerek, projeyi hayata geçirmek adına ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak onaylanmıştır" şeklinde konuştu.

"Bütüncül yaklaşılması gerekiyor"

Aynı yerin ruhsatının 2016 yılında da yenilendiğini hatırlatan Tarhan, "Son döneme kadar kamuoyunda herhangi bir değerlendirme yapılmamışken, 2022 yılında bu proje için düzenlenen tadilat ruhsatı ile inşaatın yeniden başlatılması sonrasındaki tartışmalar oldukça manidar olup, çok yönlü değerlendirilmelidir. Sadece bir parsel için düzenlenen yüksek katlı yapı ruhsatı özelinde sürdürülen tartışma ve değerlendirmeler, resmin bütününe bakmaktan yoksun, kentteki yüksek katlı yapılaşma sorununa bütüncül bir bakış ve duruş geliştirmekten mahrum şekilde, noktasal olarak ele alınmaktadır. Bizce konunun ilgili çevrelerce Mersin kenti bütününde yüksek yapılaşma eğilimi ve talepleri göz önünde bulundurularak bütünlüklü bir yaklaşımla ele alınması gerekir. Son dönem ilçemiz özelinde onaylanan uygulama imar planlarımızda öngördüğümüz mütevazı kat yüksekliği kararları, ilçemizdeki yüksek katlı yapılaşma talepleri karşısındaki duruşumuzu ve yaklaşımımızı net bir şekilde ortaya koymaktadır. Ancak, şu da iyi bilinmektedir ki diğer ilçelere ait imar planlarının onaylanması sürecinde sıkça tanık olduğumuz tartışmalar, bu planlarda öngörülen yüksek katlı yapılaşma kararları, konuya bütünlüklü bir yaklaşımın olmadığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Mersin için Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanması gereken, planlı alanlardaki yapılaşmayı yönlendirecek, yüksek katlı yapılaşma taleplerinin hangi ölçütlere göre karşılanacağını belirlemek üzere hükümler ve koşullar içerecek İmar Yönetmeliğinin bulunmaması büyük bir eksikliktir" ifadelerini kullandı.

"Kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı sürece başlamıştır"

Kentte o kadar yüksek katlı bina varken bir noktaya odaklanmanın yanlış olduğunun altını çizen Tarhan, "Sorunun tek bir parsel özelinde düzenlenen yapı ruhsatına indirgenmesinin, kentimiz adına fayda sağlamayacağı düşüncesindeyim. Tüm bu değerlendirme ve görüşlerimiz saklı kalmak üzere konunun yerel gündemden çıkartılıp birileri tarafından belirli amaç ile ulusal bir kanalın gündemine taşınması, belki de bazı çevrelerce bu konunun siyasi malzeme yapılmaya çalışılması da anlamlıdır. 1980'den beri zaman zaman yenilenerek, 2016 yılında inşasına başlanmış olmasına rağmen, 2022 yılında verilen tadilat ruhsatı sonrasında tartışılmaya başlanan söz konusu yapı hakkında, yapı müteahhidi, yapının mimarı ve hak sahipleri ile Mersin kamuoyunda sürdürülen değerlendirmeler adına belediyemizce başlatılan görüşmeler sonucunda, hak sahipleri adına yapı müteahhidinin yazılı başvurusu doğrultusunda, söz konusu yapıda kat yüksekliğini düşürmek amacıyla proje tadilatı süreci başlatılmıştır" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Kahramanmaraş'ta 3 gündür kayıp Alzheimer hastası yaşlı adam bulundu
Kahramanmaraş'ta 3 gündür kayıp Alzheimer hastası yaşlı adam bulundu
Bingöl'de çıkan orman yangını kısa sürede söndürüldü
Bingöl'de çıkan orman yangını kısa sürede söndürüldü
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Gençler adresini Atakum'a taşıyor
Gençler adresini Atakum'a taşıyor

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim