• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Politika
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Teknoloji
  • SAĞLIK YEREL GENEL ÇEVRE ASAYİŞ COVID-19 Ters Köşe Magazin Eğitim
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Uzmanından astımlı çocuklara özel beslenme önerileri
SAĞLIK
Yayınlanma: 30 Mayıs 2023 - 11:29
Güncelleme: 30 Mayıs 2023 - 11:35

Uzmanından astımlı çocuklara özel beslenme önerileri

Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel, astım hastalığının koruyucu tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, astımı olan çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Astımı, "çocuklarda sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjen dediğimiz hastanın duyarlı olduğu maddeler veya egzersiz ile tetiklenen, tekrarlayan hırıltı ve öksürük atakları ile

SAĞLIK
30 Mayıs 2023 - 11:29
Güncelleme: 30 Mayıs 2023 - 11:35
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uzmanından astımlı çocuklara özel beslenme önerileri
Acıbadem Bodrum Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel, astım hastalığının koruyucu tedavisinde sağlıklı beslenmenin önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, astımı olan çocukların beslenmesinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Astımı, "çocuklarda sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjen dediğimiz hastanın duyarlı olduğu maddeler veya egzersiz ile tetiklenen, tekrarlayan hırıltı ve öksürük atakları ile karakterize bir solunum yolu hastalığı" olarak tanımlayan Dr. Yüksel, ailede ya da çocuğun geçmişinde besin alerjisi ve egzama gibi alerjik hastalık öyküsü bulunması halinde astım hastalığı ihtimalinin arttığını söyledi.

"Astımı etkileyen durumlara karşı önlem alınmalı

Hırıltılı soluma, öksürük nöbetleri ve nefes darlığı gibi şikayetleri olan çocuğun öncelikle bir çocuk hekimi tarafından muayene edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yüksel, hekimin astım teşhisi koyup tedaviye başlaması halinde bu tedaviye mutlaka uyulmasını tavsiye etti. Astım ataklarını önlemenin en önemli yolunun "koruyucu tedaviler" olduğunun altını çizen Dr. Yüksel, "Bununla birlikte çocukların aşı takvimine titizlikle uyulması, enfeksiyonların yoğun olduğu bahar ve kış aylarında, özellikle de okul gibi kapalı alanlarda maske kullanılması, sık sık elleri yıkama, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunması; kirli havası olan ortamlardan uzak durulması, sağlıklı ve dengeli beslenme ve düzenli uyku ile hastanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir" dedi.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karabıyık Yüksel, meyve, sebze ve balıktan zengin beslenmenin astım sıklığını azaltırken obezitenin astım görülme ihtimalini arttırdığına dikkat çekti. Dr. Yüksel A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin; selenyum ve magnezyum içeren gıdalar tüketmenin astıma karşı alınabilecek önlemler olduğunu söyledi.

"Sağlıklı beslenme astımın kontrol altına alınmasında önemli rol oynuyor"

Meyve, sebze ve balıktan zengin beslenmenin; yağ, şeker ve tuz içeren besinlere göre astım sıklığını azalttığını gösteren çalışmalar olduğuna işaret eden Dr. Yüksel "Günümüz tıp literatürü obezitenin astım riskini arttırdığını ve astımı olan bir hastanın şikayetlerini kontrol altına almayı zorlaştırdığını kanıtladı. Bu nedenle çocuklarda beslenme kontrolü ile obezitenin önlenmesini; obezite gelişimi riskini azalttığı için ve astım ve beraberinde diğer tüm alerjik hastalıkların gelişimini önlediği için ilk 6 ay sadece anne sütü alımını çok önemsiyoruz" dedi.

"Magnezyum ve selenyum mineralleri de çok önemli"

Astım belirtilerinin azaltılması için beslenmede A, C ve E vitamininden zengin beslenmek gerektiğini vurgulayan Dr. Yüksel "A vitamini sarı, turuncu ve yeşil sebze-meyvelerde; süt, balık ve yumurta sarısında bolca bulunur. C vitamini taze meyve sebzelerde, E vitamini yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde bulunur. Ayrıca selenyum dediğimiz mineral çok önemlidir. Selenyum, deniz ürünleri ve etlerde zengin olarak bulunan bir antioksidandır, E vitaminin etkilerini arttırmak gibi bir fonksiyonu vardır. Buna ek olarak magnezyum da bitter çikolata, avokado, yeşil sebzeler, muz, süt, kuru baklagillerde zengin olarak bulunmaktadır. Magnezyum astımın temel mekanizması olan bronşial inflamasyonun önlenmesinde rol oynadığı ve temel akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği için astımı olan çocukların diyetinde yer almasını mutlaka tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Özel bir diyet yok ancak sağlıklı beslenme kuralları uygulanmalı"

Dr. Yüksel, A, C, E vitaminleri ile selenyum gibi antioksidanlardan zengin ve magnezyum gibi önemli mineral desteklerini alarak beslenmenin astım hastalığını kontrol altında tutma yolunda başlıca önlemler olduğunu söyledi. Astımı olan çocukların düzenli vitamin desteği alması ile ilgili anlamlı bir tıbbi çalışma olmadığını belirten Dr. Yüksel astımlı hastaların alerjisi olduğu bir besinin diyetinden çıkarılması dışında belirli bir diyet programı olmadığını da ifade etti.

"D vitamini bağışıklık üzerinde etkili"

Son yıllarda yapılan birçok çalışmanın D vitaminin bağışıklık sistemi üzerinde rolü olduğunu ispatladığına dikkat çeken Dr. Yüksel astımlı hastalarda da D vitamini düzeyinin normal sınırlarda tutulmasının olumlu olduğunu dile getirdi.


İHA
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Alanya'da tatil sürecinde acil serviste 12 bin 609 hastaya sağlık hizmeti verildi
Alanya'da tatil sürecinde acil serviste 12 bin 609 hastaya sağlık hizmeti verildi
Muş Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümüne doktor atandı
Muş Devlet Hastanesi Onkoloji Bölümüne doktor atandı
Büyükşehirden akülü sandalye desteği
Büyükşehirden akülü sandalye desteği
Ukraynalı hasta Manisa Şehir Hastanesini tercih etti
Ukraynalı hasta Manisa Şehir Hastanesini tercih etti
Son Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan kaçındı
BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Cenin saldırısını kınamaktan...
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Toroslar'da bayram sonrası çöp konteynerleri dezenfekte edildi
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Karadeniz gazı, Zonguldak'ın enerjisini artırdı
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
Fındık üreticileri BOTAŞ'a seslendi
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
FETÖ şüphelisi eski Ege Üniversitesi Rektörü Hoşcoşkun yakalandı
Bilardo Turnuvası Sona Erdi
Bilardo Turnuvası Sona Erdi

Ana Sayfa
Gündem
Politika
Ekonomi
Dünya
Spor
Kültür-Sanat
Teknoloji
SAĞLIK
YEREL
GENEL
ÇEVRE
ASAYİŞ
COVID-19
Ters Köşe
Magazin
Eğitim
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Spor
  • Ters Köşe
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim